–REORDER LINE–

Vorige week op een terras in Vancouver viel mijn blik op het bierglas waar ik al een paar slokken van had genomen. Plots zag ik dat de zwarte horizontale lijn onderaan het glas niet ter decoratie was. Er stond namelijk “Reorder Line” bij. Ik weet achteraf niet of deze aangegeven reorderline op het glas, mij inderdaad had aangezet  tot het eerder (en dus vaker) bestellen, van een volgend biertje. Misschien ging er een onbewuste werking van uit. Maar achteraf in bewuste-, of eerder gezegd nuchtere toestand, valt zoiets altijd lastig te reconstrueren. ‘Ik persoonlijk kan wel even wachten met een leeg bierglas tot een volgende bestelling’, redeneer je dan. Het blijft in ieder geval fascinerend hoe adverteerders bij ieder stapje in de funnel, jou willen blijven verleiden om sneller, en dus vaker te bestellen. Het creeren van extra schaarste blijkt daarbij een handig middel te zijn.

Komen te voet en..

Consumenten komen te voet en gaan te paard zij ooit een wijs man tegen mij. V&D zit nog vers in het geheugen als voorbeeld waar klanten ter paard zijn vertrokken. In het geval van V&D kwamen de klanten nog wel heel eventjes terug op koopjesjacht voor de allerlaatste uitverkoop. Laatst kwam ik toevallig een artikel tegen die verslag deed van de laatste dag van uitverkoop in het laatste filiaal van V&D die nog open was. Gewoon omdat we al heel veel weten over hoe  de consumenten stapje voor stapje de marketingfunnel betreden, hieronder ook een relaas over hoe klanter ter paard vertrokken:

“Rond half 10 renden ze naar binnen . Binnen een uur was bijna alles weg” vertelt de filliaalmanager. “Alleen een paar kasten en meubels werden pas aan het eind van de ochtend verkocht.”

Velen lieten hun blijk van medeleven ook achter op meubels in de vestiging. Er staan teksten op als ‘Hoe triest?’ en ‘Dank je wel V&D voor al die jaren’.

De winkel werd symbolisch gesloten Jan van B., die 76 jaar geleden de eerste klant van het filliaal was. Hij werd toen als 6-jarige in het zonnetje gezet als eerste bezoeker. “We hebben een laatste rondje met hem door de winkel gemaakt, een bijzonder moment voor allebei” vertelt de filliaalmanager.

Op de voet volgen

Er komt dus nog best wat emotie bij kijken als klanten afscheid van je moeten nemen als merk. Ik weet zelf ook nog mijn laatste aankoop bij de V&D: een gezelschapspel “Iknow”, waarschijnlijk gekocht rond Sinterklaas of Kerst. En zo kunnen we allemaal wel herinneren ooit een aankoop te hebben gedaan bij de V&D. Maar blijkbaar deden we dat niet meer frequent genoeg.

Het goede nieuws is dat V&D online verder gaat zoals recent in het nieuws is verschenen. Hopelijk zal de reorderline bij V&D online gevoeliger gaan werken als -offline. We gaan het op de voet volgen.