Wie overal is, is nergens

Op de terugweg van vakantie in de auto op de bundesbahn ging de conversatie over de zanger van Oasis, Noel Gallagher. We hadden de Esquire meegenomen en daar stond blijkbaar een mooi interview in met Noel.

Heb jij die niet gelezen dan? vroeg een vriend zittend op de achterbank, ook wetend dat ik de Esquire wel in mijn handen had gehad in de vakantie en ook wetend dat ik menig refrein van Oasis mee kan zingen. Ik moest me concentreren op de weg en ik had zo snel niet een antwoord paraat. Had ik hier inderdaad overheen gelezen, of was de hoeveelheid tekst aanleiding geweest er even niet aan te beginnen? Ik murmelde iets van dat ik de Esquire alleen even had gescand. “Je had ook zoveel andere dingen te doen in de vakantie he”, klonk het bijna als verwijt terug.

Met dat verwijt zat ik niet zo mee in mijn maag, nog niet. Wel had ik in één keer veel zin om de Esquire nog een keer goed door te lezen. Ik liet mijn rijbeurt versneld aflossen met een smoesje en al snel zat ik in de bijrijders stoel met de Esquire in de hand om het interview met Noel van begin tot eind door te lezen. Het was inderdaad een prachtig interview.

Pas daarna ging ik me afvragen hoe het kan gebeuren dat ik het interview niet meteen had gelezen. Het verontrustte me een beetje, want door dat scangedrag mis ik blijkbaar toch de pareltjes. Het scannen is geen waterdicht systeem gebleken, terwijl ik mezelf er wel op betrap steeds meer te scannen. Eerst de heading, dan het plaatje, soms ook de tekst onder het plaatje en dan de tussenkoppen. Dit allemaal in niet meer dan 2 seconden. Ook wel het moment van de waarheid genoemd, doe je doet bepalen het arikel door te lezen of verder te bladeren. In het overwegingsproces ontstaat een soort van stress naarmate het artikel langer wordt en kan zomaar aanleiding zijn het artikel te skippen. Zoals het interview met Noel Gallagher dus. Maar belangrijker is de vraag is hoe het lek in mijn scansysteem is ontstaan en ben ik de enige die er last van heeft?

Nou nee dus. In het boek “The shallows” vrij vertaald naar “Het ondiepe” van Nicholas Carr, wordt dit verschijnsel verklaard. Niet op basis van eigen ervaringen maar op basis van wetenschap, toont het boek dat onze hersenstructuren zich continu aanpassen aan ons gedrag. Onze hersenstructuren zijn ook op latere leeftijd nog aardig plooibaar. Zo hebben taxichauffeurs de beschikking over een grotere hippocampus (gedeelte van de hersenen dat o.a. ruimtelijke voorstellingen opslaat) in vergelijking met een controlegroep. Nog vele andere voorbeelden worden in het boek genoemd die je doet afvragen wat het internet met jou doet in plaats van wat jij met internet doet.

Als je ons gedrag vergelijkt met circa 20 jaar geleden is duidelijk dat we veel meer media consumeren door de opkomst van internet. Zoveel dat we meerder media tegelijk consumeren en veel multiscreenen. We worden hier steeds beter in doordat de hersenstructuren zich hierop aanpassen. Maar er is een prijs die we voor deze verschuiving in aandacht moeten betalen. De diepte van zowel onze gedachten als van onze gevoelens vermindert. Misschien dat de Romeinse filosoof Seneca het tweeduizend jaar geleden nog het best verwoordde: wie overal is, is nergens.’