De bubbel parodie

Je komt ze steeds vaker in media circuit, vlotte sprekers in een line up met high profile disruptiedenkers.  Sprekers die niets liever willen praten over disruptive technologie en start-ups met de visie dat de hele economie op de kop gaat. Het geeft je het gevoel dat je wel gek bent als je bij een traditioneel bedrijf blijft werken, want eigenlijk wil je niet bij de kudde horen. Natuurlijk grijpen kleine bedrijven die niet zo hard groeien maar al te graag de underdog aan van de start-up status, langs de bermen moeten gaan en automatisch disruptief zijn. Even vooropgesteld, alle respect voor het ondernemerschap. Wat vaak zwoegen betekent en doorzettingsvermogen vereist. Maar toch lijkt er een nieuwe hype gaande.

In begin 2000 hadden we de online bubble met Nina Brink en consorten. We kennen allemaal haar World Online- verhaal. Daarna ging ze met haar investeringsmaatschappij bedrijven met potentie overnemen. Ik werkte voor één zo’n bedrijf. Maar de associatie met de naam Nina gaf in de markt zo veel negativiteit dat het bedrijf meteen ten onder ging. Het was duidelijk dat veel mensen in Nederland nog wel een appeltje met Nina te schillen hadden. Maar niet alleen diegene die niet door de bubbel prikte waren slachtoffer. Het bedrijf waar ik voor werkte bedrijf, waar veel ziel en zaligheid in zat en zijn eerste stapjes in het buitenland aan het maken was, werd zomaar weggevaagd door de nalatenschap van de World Online- bubble.

De bubbel, een gek fenomeen eigenlijk. We zien iets nieuws opkomen, we willen allemaal de eerste zijn om erover te praten. Diegene die het mooist erover kunnen praten worden gezien als inspirators, gepassioneerde mensen en dus influentials. De mensen die niet door de bubbel heen kunnen prikken volgen en creëren vervolgens weer hun eigen volgersgroep. Het lijkt een soort trucje, waar momenteel meer en meer parodieën zijn gemaakt, zoals Sacha Baron Cohen Parodies Apple Keynotes:

En Centraal Beheer had in 2015 al eerder een parodie erop verzonnen:

Een briljante commercial. Het lijkt alsof we met genoegen toekijken hoe een ietwat narcistische “bubbel creator” slachtoffer wordt van zijn eigen bubbel, maar nog wel tijdens het creëren daarvan.

Als je het doorrekent zit er binnenkort weer een bubbel aan te komen en dat zal vast  de techbubbel worden. Zoals ook mooi omschreven door Ebele Wybenga in zijn wekelijkse column in de Adformatie. Ebele roept alvast op het technologische optimisme te temperen. Ook deze bubbel zal wel weer overwaaien.