Customer experience Homeland

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) besloot te stoppen met het uitzenden van teletekst. De commerciële Belgische zender VTM deed dit al in 2014 en de Britse BBC deed dit zelfs al in 2012. Er is nauwelijks nog behoefte voor ‘dat verouderde medium’.

Teletekst trekt in Nederland nog steeds 3,5 miljoen bezoekers per dag. Oke een deel via de app, maar wel met dezelfde stokoude interface. Vooral interessant is om te kijken welke reacties het opriep in het artikel, met quotes vanuit verschillende invalshoeken:

  • NOS-hoofdredacteur: ,,Het voldoet na al die jaren voor veel mensen nog steeds aan de eisen die aan een nieuwsmedium worden gesteld: het is overzichtelijk, actueel, duidelijk, betrouwbaar, toegankelijk.”
  • Een Mediastrateeg slaat nog net niet stijl achterover als ze hoort dat liefst 90 procent van de teletekst gebruikers nog gewoon de afstandsbediening van de tv pakt om de dienst te raadplegen: ,,Daar snap ik niets van. Nederland loopt wereldwijd voor in alles wat met internet te maken heeft!
  • Een hoogleraar Ontwikkelingen in de publieke opinie:,,Het is een tegenbeweging. Een toenemende behoefte aan rust en nostalgie, terug naar rust en overzicht.”
  • Directeur van de Stichting Regionale Omroep houdt het op de Hollandse nuchterheid. ,,Het is ook geen grote kostenpost en redacties kunnen de service vrij makkelijk blijven aanbieden.”

Het succes van Teletekst verklaart door een combinatie van een nuchter calvinistisch volkje wat gewoon nog van de de praktische toepasbaarheid van Teletekst houdt. Tot grote verbazing van een mediaexpert die Nederland als voorloper ziet in internet gebruik. We zien ons namelijk graag als digitale voorloper, dat dan weer wel. Overigens heb ik lang getwijfeld om een stuk over te schrijven over Teletekst. Voor mijn  zelfbranding is het beter te schrijven over drones als vervoermiddel of dispruptive verdienmodellen of de teloorgang van traditionele tv. Vandaar dat ik dadelijk een Netflix sausje eroverheen giet.

Het gaat me te ver Teletekst te bestempelen als sterk media merk. Maar goed, Teletekst is blijkbaar meer dan nostalgisch een lp op de grammofoonspeler leggen, om het gevoel van toen terug te krijgen met een kraakje in de muziek hier en daar. De patronen van even Teletekst bezoeken zitten dieper geworteld. Waarschijnlijk blijft dit de manier van het volgen van actualiteiten met verschillende gelaagdheden. Met Teletekst eerst even snel op 101, 601 en 801 kijken of er wat gebeurd is (zonder advertenties hoeven te ontwijken). Zo ja, dan andere platformen gebruiken om je verder te verdiepen in de materie. En ik herhaal het nog maar even, 3,5 miljoen bezoekers per dag!

Bovengenoemde quotes laten weer mooi de paradox zien tussen de vooruitsnellende technologie, met de daar achteraan hobbelende kudde die stiekem nog aan een verouderd medium zit te grazen. Neemt niet weg dat er voor marketeers al wel een digitale strategie klaar moet liggen om te voorkomen dat er over een paar jaar een achterhoede gevecht geleverd moet worden.

Customer experience Homeland 

De traag grazende kudde kan namelijk snel op gang komen. De Googles en de Netflixen doen er alles aan om dit proces te versnellen. Maar het ligt ook aan een Netflix zelf, dat we moeilijk af kunnen komen van de oude media. Content is en blijft koning. Zoals bijvoorbeeld met de serie Homeland.

Ik ben erg blij met Netflix dat ik door hen kennis heb kunnen maken met deze serie. Lineair op de publieke zender was ik er niet aan toegekomen. Netflix heeft ervoor gezorgd dat ik deze prachtige serie heerlijk kon bingeviewen. Tot aan episode 3, toen stagneerde de zaak.

HOMELAND (Season 4)

Episode 5 was namelijk het najaar 2015 al wel op tv, terwijl episode 4 nog niet op Netflix was geweest. Geduldig en loyaal aan Netflix heb ik gewacht tot 4 januari op episode 4 op Netflix (al wel teleurgesteld dat we daarvoor de kerst niet konden gebruiken). Wel met het vooropgezet plan om episode 5 via uitzendinggemist te bekijken. Maar nee, daar was het er vanaf gehaald toen ik gisteren checkte. Kijk dan weet je dat er een spelletje met je wordt gespeeld.

Met hangende voetjes maar even aan een lineair kijkende kennis vragen of hij de opgenomen episode 5 op een dvd kan branden. Klanten komen te voet en gaan te paard, voor eventjes vaarwel Netflix…