Keep walking

 

Hoewel de commercial al een tijdje geleden viraal is gegaan kan deze commercial niet onbesproken blijven. Al is het alleen maar om de mystieke beelden van de Schotse Hooglanden en de onsterfelijkheid die het uitdraagt. Ik pleit graag voor emotie in een commercial omdat adverteerders er niet meer omheen kunnen in deze tijd.  Emotie wordt nog weleens verward met humor of veel actie met snelle beeldwisselingen etc. Maar vaak zijn het de ingetogen meer subtiele verhaallijnen met mooie plotwendingen die echt weten te beraken.

 

Dit is zonder twijfel de expertise van reclamebureaus. Vaak wel, maar deze commercial tekent de uitzondering. Het zijn 2 studenten geweest aan de Duitse Filmakademie Baden-Württemberg die deze film hebben geschoten als afstudeeropdracht. Mooie beelden zijn het niet alleen, alles in de scènes draagt het karakter uit van het whisky-merk Johnie Walker.

Reclamebureaus hebben blijkbaar niet meer het alleenrecht op briljante creatieve ingevingen, die ook nog eens perfect aansluiten op de bestaande merk- en campagne waarden. Prachtig toch dat zo’n ingeving kan ontstaan bij een afstudeeropdracht aan de filmacademie. Maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer, zullen ook de reclamebureaus denken.

Adelheid Roosen

Laatst was er een interessante discussie over de Loden leeuw uitreiking met oud collega’s. De Loden Loeki kwam dit keer tegemoet aan een zelfgemaakte commercial van Adelheid Roosen voor een uitvaartmerk. Het was een vrij confronterende commercial over de dood. Laten we zeggen, minder subtiel als in de Johnie Walker commercial. De discussie was over of de commercial ondanks de irritatie, nog steeds effecten kon sorteren.

Maar nog even voor alle duidelijkheid. De Loden Leeuw staat voor irritatie. Of te wel mensen zeggen dat ze deze commercial niet nog een keer willen zien. En als mensen aangeven dat ze de commercial niet nog een keer willen zien, moet je daar naar luisteren want een verworpen commercial betekent verspilde mediabudget. Dit verspilde mediabudget kan beter geïnvesteerd worden een subtiele commercial die weet te beraken.

Het zijn de de simpele wetten in de media jungle, to be or not to be. Of met andere woorden: Beraken of de plank misslaan. 100% garantie op beraking kan een reclamebureau niet geven, maar de kans daarop wel aanzienlijk verhogen.