Do it, Try it, Fix it

Ja zo luidde de titel van mijn afstudeerscriptie van 2000 gericht op e-commerce. Na alle faillissementen rondom retailers als V&D, Macintosh en DA, heb ik de stof van de scriptie afgeblazen voor een flashback.

Een toeleverancier aan supermarkten had 15 jaar geleden de vraag of e-commerce voor hun b-to-b afnemers interessant kon zijn. Deze afnemers waren hoofdzakelijk de supermarkten. De bestellingen gingen toen nog alleen telefonisch of via de fax en ze vroegen zich af of de intake allemaal niet wat efficiënter kon.

Houding tegenover e-commerce in het jaar 2000

Als onderdeel van onze eerste verkenning was het een goed idee om een klein marktonderzoek op te starten. Deze ging ook deels per fax en deels telefonisch. Na het uitsturen van een korte vragenlijst aan de verschillende supermarktvestigingen, verbaasde ik me over de hoeveelheid faxen die we binnenkregen. We hadden al snel voldoende response:

In het jaar 2000,

  • gaf 64% van de supermarkthouders aan de beschikking te hebben over een internet aansluiting.
  • 46% van de was nog maar bekend met het begrip e-commerce en 17% maakte er gebruik van.
  • Na uitleg van het begrip gaf 70% aan hier wel in geïnteresseerd te zijn met name om de kortere besteltijden.

Nu met mijn referentie 15 jaar later, was de gebruiksintentie van 70% al onwaarschijnlijk hoog voor een fenomeen wat nog relatief onbekend was.

Ook deskresearch hielp ons verder om te bepalen of het nou wel wat was dat e-commerce. Via via kwamen er een aantal mooie Amerikaanse bronnen naar voren die we gebruikten als lead lag. Deze bevestigden dat we aan het begin zaten van iets groters. Onze conclusie luidde steeds stelliger dat e-commerce geen hype was die overwaaide. Let wel, het was de tijd dat mobiele telefoons net bestonden en iedereen met internet nog via een telefoonlijn aan het internetten was. En 1/3 van de supermarkten nog geen internet had.

Het marktonderzoek, hoewel een relatief makkelijk onderdeel van de gehele scriptie, was doorslaggevend in de aanbeveling of en wanneer e-commerce te gaan implementeren. Ik zal jullie verdere prehistorische technische details over het hoe besparen.

Stay ahead of the curve

Zo stellig als de scriptie titel luidde, zo waren we achteraf eerlijk gezegd nog best voorzichtig met onze aanbevelingen. Zo waren risico op overbelasting van de systemen en kannibalisatie destijds, nog best wel een dingetje. Er rolde wel een advies uit om e-commerce toch vrij vlot te gaan implementeren. De voordelen, zoals kostenbesparing op lange termijn, gemak voor de klant en voorsprong op de concurrentie, wogen dus (ook al in 2000) op tegen de investeringen.

Het jaar 2000 met e-commerce in de startfase met al zijn kinderziektes. De partijen die e-commerce succesvol hadden ingevoerd waren op 1 hand te tellen. Elke ontwikkeling heeft zijn curve en de vraag is of na de innovators de adaptors en laggerds gaan volgen of niet. In de e-commerce curve lijken de laggerds het onderspit te hebben gedolven.

In 2000 waren de curves nog wat uitgerekter en kon je je 3 x omdraaien om te bepalen het te gaan doen of niet. Nu zijn de curves korter en lijkt alles disruptive te zijn.

Hier alvast wel een tip. Mocht bij onderzoek gericht op een ontwikkeling/ concept met relatief lage awareness een aankoop-/gebruiksintentie van 70% uitkomen, draai je dan niet 3 keer om, maar 1 keer….en blijf experimenteren. Stay ahead of the curve. Do it, try it, fix it.