4D streetview

 

Is met wat we online uitspoken alles gelijk meetbaar, zo moeten we offline nog weleens omwegen bewandelen om de touchpoints te traceren. Media-onderzoekers spreken dan vaak van Opportunity to See (OTS) of contactkansen. Online kunnen we bijvoorbeeld bij een exposure van een banner met vrij grote zekerheid zeggen of men op de betreffende site is geweest, of de betreffende banner is uitgeserveerd en of het boven de vouw is getoond. Om bij offline (traditionele) media contactkansen te berekenen moeten we eerst via vragenlijsten naar het media consumptiegedrag vragen (welke zender ,op welk tijdstip etc), dit naast de mediaschema’s zetten om vervolgens de contactkansen berekenen. Door deze vervolgens aan de  campagne effecten te koppelen kan single- sourced bepaald worden in hoeverre de campagne nog effecten oplevert. Hier zit al wel wat meer ontwikkeling met bijvoorbeeld attributie modelling, traceren van wifi signalen van de smartphone en apps. Maar tot nu toe zijn onze offline touchpoints nog steeds moeilijk te traceren. Hoe moeilijk het kan zijn om een spoor met terugwerkende kracht te traceren bewijst een recent voorval in Hilversum.

Speurhonden

Vorig weekend was een meisje na het stappen s’nachts onder de trein gekomen. Het verhaal erachter is nog een mysterie. Het enig wat bekend is dat zij rond tweeën naar de wc ging , daarna is niets meer van haar vernomen. Totdat zij verongelukte onder de trein diezelfde ochtend. Er werd eerst gedacht aan zelfdoding, maar na een oproep van haar vader via Facebook is er meer recherche werk achter gezet. De vraag was of zij namelijk wel alleen was. Ook Peter R. de Vries heeft een oproep gedaan op tv. Via speurhonden hebben ze al haar route kunnen traceren:dascha route

De oproep van Peter R. de Vries was een slimme. Op tv werden de straatnamen genoemd waar zij vermoedelijk s’nachts doorheen is wezen dwalen. De oproep was dus aan diegene die in die straat wonen en bijvoorbeeld beveiligingscamera’s aan hebben staan en dit beeldmateriaal te sturen, zodat meer en meer delen van dit mysterie opgelost kunnen worden.

Toekomstige streetview

Dit deed me denken aan de passage in het boek “The Circle”. Dit George Orwelliaans boek beschrijft een toekomstige soort Google organisatie. Zij kunnen door o.a. alle sociale media te koppelen van iedereen 1 online identiteit maken en vergaren daarmee een hoop kennis. Een totalitair social regime. Door het gemak gaat al gauw iedereen overstag.  Ideaal natuurlijk, met maar 1 wachtwoord die je hoeft te onthouden.

De passage omschrijft een toekomstige connected camera zonder snoeren, ter grootte van je duim met batterijduur van 2 jaar. Deze kan overal opgehangen worden en live gestreamd worden en dus ook live gevolgd worden. Mede door de lage aanschafprijs, wordt dit een rage. Veel mensen kopen meerdere camera’s om  te zien en te laten zien hoe hun wereld eruit ziet. Dit zonder te uploaden, alles wordt automatisch gestreamd, geen vloggers die er doorheen praten, slow-tv to the max. Vanuit sociaal oogpunt is iedereen wel geïnteresseerd in een blik in andermans leven en iedereen kan met een druk op de knop willekeurig inzoomen in iemands leven. Het gaat zo ver dat er in grote delen van de bewoonde wereld wel een camera staat en 4d te zien is. Een soort Google Streetview 4.0, een volledige transparante wereld.

Unknown

Vooralsnog doen we het offline nog even met een combinatie van speurhonden en een oproep van Peter R. de Vries op tv, om onze offline sporen te traceren.