Millennials aan zet

De millennials worden vaak apart besproken als doelgroep, waarom eigenlijk? Het begrip Millennial staat eigenlijk gewoon voor jongeren, een afbakening op leeftijd dus, uit mijn hoofd tot de leeftijd 30 jaar ongeveer. Deze generatie is opgegroeid met mobiele telefoons en hebben geen idee wat een walkman is. Er verscheen laatst een filmpje waar een millennial geen idee had hoe een cassette bandje in een walkman te krijgen. Het worden ook wel de digital natives genoemd. Ze zijn opgegroeid met meerdere devices. Snel wisselen van content en devices is hun 2e natuur. Kijken ze tv? Ja heus ook nog wel, maar wel als activiteit voor erbij. Ze lijden aan enorm veel prikkels, zijn een ster in multitasking en hebben daardoor maar een korte aandachtsspanne (rond de 8 seconden). Negatieve bij- effecten zijn dat ze  er soms maar slecht van kunnen slapen.

Het is door de enorme ontwikkeling in de technologie en media, dat het interessant maakt deze leeftijdsgroep te volgen en veel media partijen springen hier alvast op in. Generation proof betekent eigenlijk meer dat je niet voorbij kan gaan aan de ontvankelijkheid van deze ontwikkelingen. Want ontvankelijk voor deze ontwikkelingen dat zijn de Millennials en ze laten zich hierin niet de les lezen. Ze weten goed met de camera om te gaan, zijn helemaal niet bescheiden(maken veel selfies) en zijn misschien ook wel een klein beetje narcistisch.

Blijven teren op de wat trager reagerende kudde, zal imagesover 5 a 10 jaar een achterhoede gevecht op gaan leveren voor de meeste (media)merken. In vorige blogs is gezegd dat tv-maatschappijen zich niet rigide opstellen en zenders zoals RTL en SBS nemen vloggers in dienst om de long-tail van media consumptiegedrag verder in te vullen en de dalende kijktijd onder jongeren op te vangen. Zijn deze vloggers met grote aanhang, de toekomstige tv- sterren?

Een voorbeeld van een merk die ook goed op inspringt op het snel bewegende tv- landschap is KPN met KPN Play.

KPN deed recent een boekje open hoe zij KPN Play gaan positioneren. KPN richt zich met hun propositie op de zogenoemde cord-cutters,  huishoudens zonder kabel. Toen ik de propositie hoorde was ik meteen jaloers op de brand manager, wat een mooie propositie om op de markt te brengen. KPN Play biedt een selectie van de belangrijkste zenders aan die je via een app kan bekijken. Met Chromecast kan met een smart- tv ook op het grote scherm worden gekeken. Als ik zo hUnknownet lijstje van 15 zenders hoorde, pak je daarmee al snel 80% van de kijktijd met 20% van het aantal zenders. Hier geldt dus de efficiënte  20/80 regel. Met 20% van de zenders, 80% van de kijktijd pakken en dan nog wel waar en wanneer je wilt. Waarom inderdaad investeren in die overige 80% van de zenders, die nauwelijks extra kijktijd oplevert.

Wat de propositie van KPN Play nog extra interessant maakt is dat je HBO erboven op krijgt als slagroom op de taart, dit alles voor maar 15 euro. KPN Play wordt stapje voor stapje gebracht en wordt (nog) niet above the line gecommuniceerd, maar vooral online getarget op de Millennials. Wat zal het antwoord van Ziggo zijn?