De perfecte imperfectie (REAL)

 

Marketeers komen er niet mee weg door zomaar te beloven zonder deze belofte na te komen. Dit is van alle tijden. Maar de negatieve online buzz, laat marketeers wel 2 x nadenken op welke manier ze propositie gaan laden.

Schermafbeelding 2014-06-05 om 17.44.27

De Dieselgate heeft laten zien hoe hard een merk getroffen kan worden. VW was een sterk robuust betrouwbaar merk, maar staat nu met de rug tegen de muur door een uit de hand gelopen technisch trucje. Dat het ook nog eens om greenwashing maakt het extra gevoelig. Het imago van VW heeft een deuk opgelopen en de vraag is of deze deuk nog te repareren is.

Gewetensnood

Je hebt liever dat er positief over je merk wordt gepraat en daarom nemen merken steeds vaker Vloggers in dienst. Maar na de coming-out van Essena wordt getwijfeld aan de geloofwaardigheid van dit kanaal. De spontaniteit is ver te zoeken en de druk vanuit adverteerders om hoog aantal visits te bereiken in een te perfecte wereld, had haar leven overgenomen. Alles moest zo perfect zijn dat het haar leven negatief bepaalde en dat moest ergens tot uitbarsting komen. Het 18-jarige meisje kwam in gewetensnood en biechtte alles op. Voor insiders was het geen verrassing dat ze zich als een marionetpop liet sturen door adverteerders. Maar voor de buitenstaanders, of in ieder geval haar volgers, was het wellicht toch een eye-opener.

Twee verschillende voorbeelden van imperfecties. De laatste imperfectie zal Essena snel vergeven worden, misschien uiteindelijk juist wel omarmd worden. De millennials houden wel van authenticiteit en imperfectie hoort daar bij.

Na deze reset gaat Esenna weer opnieuw vloggen met waarschijnlijk nog meer omarming. Dit zet je dan weer te denken of het misschien dan geen trucje was. We weten haast real niet meer van unreal te onderscheiden.

De opbiechting van VW was in ieder geval wel real. Het verschil is dat VW tegen de lamp is gelopen door extern onderzoek en met schaamte op hun kaken hun fouten hebben moeten toegeven. Essena biechtte het zelf op. Natuurlijk vergeven we het haar (tenzij de opbiechting ook weer unreal was natuurlijk).

VW vergeven we het nog niet,  maar over een jaar wordt er gewoon weer een VW Golf gekocht vanwege de betrouwbare uitstraling.