It’s all about the flow

We maken even een sprongetje naar de 4e guideline van EAGER: Evidence based. 806789b5-0226-4a15-9e2d-6b363d60b82c-mediumEvidence based staat op minder op buikgevoel beslissingen maken. Er komt steeds meer data vrij om verborgen behoeften naar boven te krijgen. Daarnaast is het
ook intrigerend om onbewust gedrag te meten. Alleen vragen stellen is vaak niet genoeg omdat vanuit de ratio respondent hun gedrag niet altijd goed kunnen verklaren

Ik kwam recent een interessante publicatie tegen van onderzoeksbureau Innercope. Dit bureau uit de VS, is gespecialiseerd in biometric studies: onderzoek met behulp van eyetracking, hartslagmeters etc. Zij hebben recent moment-to-moment analyses uitgevoerd op impact van advertenties op Facebook vs TV.  Impact is o.a. gemeten op aandachtswaarden met eyetracking en engagement via hartslagmeters. Zie onderstaande infographic voor de highlights van deze biometrics study:

VideoAdsOnFacebook-5-Portrait_Final

De uitkomsten laten zien dat tv advertenties een 4x hogere engagement creëert dan advertenties op Facebook. In deze gecontroleerde onderzoeksomgeving is ervoor gezorgd dat alle externe invloeden zijn geëlimineerd. Dus de verschillen in uitkomsten zijn alleen te verklaren door het umfeld (Facebook omgeving vs TV omgeving).

In eerdere post It’s all about the flow werd al de passieve kijkflow besproken. Deze kijkflow, die wordt geproduceerd door tv kijken, kan leiden tot een halo effect.

Halo effect verder verklaard: Online Facial coding

Getriggered door deze theorie hebben wij een aantal jaren terug een internationale studie opgezet met online facial coding over meerdere landen tegelijk. Via de webcam worden bij mensen thuis (na toestemming uiteraard) gezichtsuitdrukkingen gemeten en teruggebracht naar verschillende mindsets zoals happiness, sadness , angry en neutraal.Schermafbeelding 2015-10-21 om 12.32.23 In deze studie werden niet verschillende mediumtype met elkaar vergelijken, maar verschillende type content, namelijk: humor- vs factual content. Nadat respondenten ca. 2,5 minuten waren geprimed met, of komische content, of factual content, kregen ze dezelfde commercialblok te zien bestaande uit 5 commercials. Hieruit bleek dat respondenten die eerst happy content hadden gezien ook de commercials bekeken in een happier state-of-mind versus de groep die eerst factual content hadden gezien. Er was niet alleen een uplift te zien in de 1e commercial, de uplift zette door tot en met de laatste commercial in het blok. Klik op deze link, of op het plaatje voor meer info over de opzet en learnings via een video.

Mede door deze laatste technieken komen deze learnings naar boven en komen we meer te weten over het interessante fenomeen halo effect. Deze effecten zijn vaak onbewuste effecten en daarom het beste vast te stellen via directe methoden met moment-to-moment analyses zoals eye-tracking en facial-coding.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s