Be their closest friend

Consumenten verwachten dat je er bent, overal en altijd. Sta daarom als merk dichtbij de consument en wees consistent: Be their closest friend. Definieer je KPI’s en durf hieraan vast te houden voor de komende jaren. Dat is de beste manier om niet worden meegenomen in de woelige media clutter en te verdrinken als merk in de toekomstige fragmentatie. Daarom Always on, als 2e stap in het EAGER model.

Dat dit aspect niet alleen voor hippe technologie bedrijven is weggelegd bewijst Eneco. Als energie leverancier een commodity, heeft Eneco in de afgelopen jaren consequent vastgehouden aan hun duurzame merkwaarden. Voor 2010 was er weinig een vaste lijn te zien in de Eneco campagnes. De boventoon was vooral humor, met wisselende thema’s. Na 2010 werd er na grondig onderzoek wel een vaste weg ingeslagen. Aan de lijn van de campagne “Samen gaan we voor duurzaam” werd vastgehouden. Campagnes gericht op duurzaamheid brengen risico’s met zicht mee. Als de consument ook maar even denkt dat  je op duurzaamheid communiceert alleen als marketeneco-gaat-slimme-thermostaat-toon-niet-klanten-aanbiedening instrument, word je snel verdacht van greenwashing. En we hebben allemaal gezien met de “dieselgate” van VW, hoe hard de merkperceptie achteruit kan gaan. Eneco komt in de communicatie bewust met bewijskracht, hoe leading te zijn in duurzaamheid. Het uithangbord is daarbij TOON, de 2.0 thermostaat die je in de trein via de app al kan instellen, zodat je in een warm huis komt. Ook kan je je energieverbruik tot in detail monitoren thuis. Het resultaat is dat Eneco aanwezig is bij de mensen thuis bij zowel klanten als niet klanten.

Met de thermostaat TOON, is een mooi extra touchpoint gecreëerd en heeft TOON de diensten van Eneco meer gezicht gegeven. Eneco heeft aangetoond om als commodity van een relatief low involvement- naar high involvement experience te kunnen verschuiven. Mede door innovatie, lef en met de juiste strategische keuzes.

images

Optimale luisterbeleving

Een ander mooi voorbeeld van een merk wat always on is, is SONOS. Dit merk komt wel uit een technologisch gedreven sector en levert wireless hifi stereo sound die bestuurd wordt vanuit je app. Doordat de speakers wireless aan elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren, kan tegelijkertijd in verschillende ruimtes muziek worden geluisterd zonder vertraging. Dit wordt allemaal bestuurd vanuit de app en biedt een optimale luister experience met vooral een hoge dosis gebruiksvriendelijkheid.

Bovengenoemde merken drijven op de kracht van innovatie, zonder daarbij te vooruitstrevend zijn geweest. TOON is langzaam gebracht en niet eerder boven water gekomen voordat alles op behoefte uitgebreid is getest. Op deze manier is “always on” ook echt “always on”.

Door op meerdere touchpoints op de juiste manier aanwezig te zijn, is er steeds meer controle over de word-of-mouth. Als merk kom je er niet meer mSchermafbeelding 2014-06-05 om 17.44.27ee weg alleen te beloven. Als je ergens in de funnel je belofte niet nakomt, wordt dit afgestraft met negatieve buzz. Een optimale gebruikerservaring wordt steeds belangrijker. Extra touchpoints creëren geeft merken steeds meer mogelijkheden in alle lagen van de funnel bij te sturen. Dit kan verder geoptimaliseerd worden door vanuit adressable data, realtime inzichten te krijgen in de consumer journey. Hierover later meer in de posts over guideline “Evidence based”.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s