Time Square’s helicopter view

IMG_3281

Drie jaar geleden mocht ik een internationale onderzoeksafdeling voor een mediabedrijf opzetten, gecoördineerd vanuit New York.  De 1e keer ben je daar ook als toerist en word je meegenomen in de entourage van deze prachtige stad en is alleen door New York heen lopen al een ervaring. Niet alleen de stad New York als toerist is overweldigend, het was ook een mooie ervaring om vanuit je werkplek van 40 hoog uit te kijken op Time Square.

Bij een 2e bezoek begin je er al meer aan te wennen en gaandeweg ga je als onderzoeker automatisch analyseren waar de menigte op Time Square op afkomt. New Yorkers zelf  schenken er allang geen aandacht meer aan en zien de menigte meer als een obstakel en banen zich op de automatische piloot er door heen om op tijd op afspraak te komen.

Ik gebruikte 10 jaar geleden het plaatje van Time Square vaak in presentaties om te visualiseren hoeveel reclameboodschappen we op Times_Squareeen dag op ons afgevuurd krijgen. Eyetracking was op dat moment nog best vernieuwend en er was nog veel discussie over de methodiek. 10 jaar geleden was er nog weinig besef dat de cruciale 1e fase van opgemerkt worden, niet vanzelfsprekend was. Ons oog ziet maar een kleine gedeelte scherp en we zijn heel goed in staat boodschappen selectief op te nemen. Door het direct meten van kijkgedrag zonder er naar te vragen kom je er ook achter dat mensen niet altijd zeggen wat ze doen. Dit komt door sociaal wenselijkheid maar ook doordat we niet goed in staat zijn ons gedrag vanuit ons geheugen terug te koppelen. Zeker niet met oogbewegingen die meerdere malen per seconde kunnen fixeren.

Als we recht op de man af vragen of je naar reclame kijkt, zal niemand antwoorden dat zij dit vrijwillig doen. Maar in de werkelijkheid zijn wij toch niet zo goed om reclame helemaal te mijden. Adverteerders weten ondanks de media clutter nog prima hun boodschappen op te dringen (de ene beter dan de andere) en we laten hier ons ook nog eens door beïnvloeden, vaak onbewust.

Dan ligt nog steeds de vraag open waar de menigte op Time Square zo massaal op afkomt. Als je op Time Square om je heen kijkt zie je vooral billboarding en toch zijn we erdoor gefascineerd. Blijkbaar is onze aversie voor reclame toch niet zo groot en kan een enorme overvloed aan reclameprikkels zelfs aantrekkingskracht hebben.