De Media detox

Ubud was een soort van metafoor die laat zien hoe snel het in de afgelopen 20 jaar is gegaan. Ubud van een slaperig plaatsje van toen en nu wordt overspoeld. Deze lijn is door te trekken naar hoe snel media zich in de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld. We worden nu overspoeld met mogelijkheden om media te consumeren, terwijl 20 jaar geleden ik op wereldreis alleen maar de beschikking had over een walkman, quartz horloge en foto camera. Toch gaan niet alle verschuivingen even snel en je kan het ook van de andere kant bekijken. De technologische ontwikkelingen snellen ons vooruit, maar de grote kudde adopteert vaak traag. De vraag van dit moment is hoe je de curves voor blijft, zonder te ver vooruit in de kudde te lopen.

Op de piek?

Als we kijken naar de curve van media- consumptiegedrag kunnen we allereerst constateren dat er een enorme toename is aan mediaconsumptie in het algemeen. Maar zitten we nu op een piek of dendert de curve onverminderd door qua fragmentatie en impulsen? Je zou geneigd zijn te zeggen dat dit laatste het geval is, maar je kan het van de andere kant bekijken. Als je een hypothese opwerpt dat mensen op een gegeven genoeg hebben van de media hype en er een bubbel gaande is en uit elkaar klapt. Wie had immers de hypotheek crisis voorspeld?

CQUVQh6WIAA-VVd

Nou is dit blog niet bedoeld om degene te zijn die het allemaal van te voren had zien aankomen, en deze social media bubbel zal er waarschijnlijk ook niet van komen. Maar hieronder toch een scenario voor het tegenlicht:

Even geen selfies, geen youtube filmpjes maken van je eigen ontbijt, even geen likes etc.Maar stel je voor dat als je nu een bewuste keuze maakt om een jaar lang geisoleerd te leven, zonder verbonden te zijn. Het zal het in ieder geval minder makkelijk worden gemaakt dan 20 jaar geleden. 389833_2527391221479_1154380413_32522939_285045114_nLaten we zeggen dat het meer zelfdiscipline vereist. Je zal vrij rigoreuze beslissingen moet gaan nemen om je helemaal af te gaan sluiten van je devices. De 1e beslissing is vrij makkelijk, simpelweg het afstand nemen van je nr 1 device: je smartphone. Waarschijnlijk zal dit de eerste paar weken onwennig aanvoelen om niet achter een schermpje bezig te zijn.

De verveling, of gebrek aan afleiding zal omarmd moeten gaan worden, wat in beginsel onnatuurlijk aanvoelt. Zal angstzweet uit gaan breken omdat je het gevoel krijgt dat de vaart der volkeren je inhaalt en opslokt?

Er is stilte, geen media, je keert terug naar je eigen ik. Je diepere emoties nemen het over.

Wellicht een hype waar je alvast over kan nadenken en voorbereid kan inspringen als de behoefte er inderdaad is. Dit fenomeen staat nu al bekend als de media detox.